Fundació Universitària d'Investigació Arqueològica L'Alcúdia

 Español - Valencià - English
 

::inici  > L'Alcúdia virtual  > Visita virtual als museus

L'Alcúdia virtual

Visita virtual als museus

L'Alcúdia disposa de dos museus: un Museu nou, ubicat a l'entrada del jaciment, que funciona alhora com a Centre d'Interpretació i que, organitzat de manera temàtica, mostra algunes de les peces més destacades; i un Museu antic, a la part central, que s'organitza de forma cronològica i que custodia la resta de la col·lecció. Els dos museus, i les seues diferents finalitats, són, però, complementaris.

Museu nou. Centre d'Interpretació

El nou Museu. Centre d'Interpretació.

Dissenyat per Javier García-Solera, va ser construït entre els anys 2005 i 2007. Acull part de la col·lecció, la botiga i una sala d'audiovisuals.

Accés al Centre d'Interpretació.

La col·lecció que ací s'exposa tracta de presentar al visitant la història de l'Alcúdia des del punt de vista de l'evolució sociocultural, més enllà del desenvolupament cronològic, que es manté al Museu antic.

Centre d'Interpretació. A primer terme, restes arqueològiques.

El conjunt s'agrupa en una sèrie de vitrines organitzades temàticament, cadascuna de les quals exhibeix una selecció d'objectes destacats. S'estructura en dos grups principals, seguint l'ordre expositiu marcat per les vitrines.

El primer grup integra els conceptes següents: el medi ambient del jaciment, la història de la investigació, les activitats productives i domèstiques, la vida quotidiana i els documents escrits. El segon està compost per l'aristocràcia, el més enllà, les creences i la fi de l'assentament.

Museu antic

Entrada al Museu antic. Àmfores al Museu antic.

El seu nucli original data de l'any 1948, encara que l'edifici actual es va construir el 1967, segons disseny d'Antonio Serrano Bru i per encàrrec d'Alejandro Ramos Folqués, aleshores propietari i excavador del jaciment. En l'actualitat s'està duent a terme un procés de millora de les instal·lacions.

L'edifici està compost per cinc sales, que es disposen de forma cronològica; a la zona del vestíbul pot veure's un conjunt de materials prehistòrics i romans, aquests últims procedents del Portus Ilicitanus (Santa Pola). Les dues primeres sales corresponen a la cultura ibèrica, entre els segles V i I d'abans de la nostra era, el període de més esplendor de la ciutat.

Museu Antic. Sala 1.

A la primera sala es troben els objectes més antics, entre els quals destaquen escultures de guerrers i animals fantàstics i la figura seient d'una deessa, reconstruïda sobre els fragments originals.

A la segona el que més sobreïx és l'ampli conjunt de ceràmiques amb decoració figurada, tant de representacions humanes com animals fantàstics i motius vegetals. Totes aquestes imatges tenen un valor simbòlic i deuen ser reflex de la mitologia i de les llegendes ibèriques. La qualitat artística de les ceràmiques denota l'existència d'un grup social que podia permetre's l'encàrrec i l'adquisició de peces d'alt cost, així com també de la presència de tallers que disposaven de la tecnologia adequada.

Mosaico helenístico.

La tercera sala està destinada a la romanització, alguns materials de la qual mostren la pervivència de formes i motius anteriors, mentre que d'altres ja són pròpiament romans. La peça principal és un mosaic de tipus hel·lenístic, en el qual s'inclouen noms ibèrics en grafies llatines, segurament els del propietari de la casa on va aparéixer.

Detall d'un dels mosaics romans recuperats als voltants d'Ilici.

La major part dels documents pertanyents a l'època romana es troben a la sala quarta. Hi ha exposats elements de construcció, ornamentals, d'ús quotidià, vaixelles, ceràmiques, llànties... Tot allò, doncs, que s'utilitzava en la vida d'una ciutat romana.

La sala cinquena exhibeix els materials més significatius de l'última fase de vida d'Ilici, quan la ciutat ja és cristiana.

 
  • Universitat d'Alacant
  • Diputació Provincial d'Alacant
  • Ajuntament d'Elx
  • Generalitat Valenciana: Conselleria de cultura, educació i esport
  • Fundación CajaMurcia
© Fundació Universitària d'Investigació Arqueològica l'Alcúdia
 
Pàgina mantinguda pel Taller Digital de la Universitat d'Alacant